Du har ingen varer i handlekurven.

Hvordan velge riktig flytevest + tips til vedlikehold

Hvordan velge riktig flytevest + tips til vedlikehold

Her har vi lyst til å gi deg en kort veiledning om valg av vest.

Vi skal ikke gå inn på for mange detaljer her, men vil prøve å gi deg et kort og greit utgangspunkt!

Det finnes et rikt utvalg, men for å gjøre det enklere kategoriserer vi det i følgende:

Flytevest, redningsvest og barnevest.

 

Flytevester

Flytevester er nettopp det, de holder deg flytende. Her har du de enkleste vestene, vannsportvester og vester som ligner på vanlige jakker.

Skal du for eksempel fylle opp båten så du alltid har til gjestene dine, er de rimeligste flytevestene mer enn bra nok.

Når det kommer til loven om vest gjelder dette flyteplagg, du trenger dermed ikke fylle båten med vester til 2000,- for at det skal være lovlig.

Selv om flytevester er den enkleste formen, så er det også ofte den mest praktiske. Skal du padle eller drive vannsport, er en vanlig flytevest det perfekte valget.

Den gir deg bevegelsesfrihet, og du trenger ikke være redd for at du må bytte patron hver gang du faller i vannet.

De fleste velger derimot en litt mer forseggjort flytevest, da man får det man betaler for når det gjelder komfort.

Store bakdelen til flytevester er at man ikke blir "reddet". Det vil si at hvis man skulle være bevisstløs holder ikke denne typen vester hodet ditt over vann.

Derfor anbefaler vi flytevester til daglig bruk innaskjærs. Skal man kjøre alene, på kvelden eller lengre strekninger er vi over på neste type, nemlig:

Redningsvester

Redningsvester redder deg. Det vil si, som vi var inne på, at ikke bare holder den deg flytende, men den vil også holde hodet over vann.

Her har vi den klassiske, oransje redningsvesten med stor krage. Denne har mer eller mindre gått bort de senere årene takket være neste på listen, nemlig den oppblåsbare redningsvesten.

Og den oppblåsbare redningsvesten er blitt det soleklart mest populære valget.

Her har du en nett vest til vanlig, som ved hjelp av utløseren blåser seg opp i kontakt med vann og holder hodet over vann hvis uhellet er ute.

Oppblåsbare vester kommer i mange forskjellige former, men alle som selges hos oss er like trygge.

Det som skiller de dyrere fra de litt rimeligere er utformingen, komforten og et par andre detaljer. Noen vester kommer for eksempel med utløsermekanisme som aktiveres ved trykk, altså når man er under vann. Disse brukes i hovedsak av seilere.

Ellers er de aller fleste oppblåsbare redningsvester bygget opp av en cellulose tablett og en Co2 beholder.

De fleste oppblåsbare redningsvester har en anvist kg på 40+. Dette dreier seg i hovedsak om størrelse, da barn under 40kg ikke vil få vesten til å sitte som tenkt, og kragen kan "poppe" av hodet.

Det fins nå oppblåsbare vester til junior som da er et bedre alternativ.

Vedlikehold av oppblåsbare redningsvester

Den store bakdelen med opppblåsbare redningsvester, er at de må vedlikeholdes.

Det er ikke en stor sak, men det må gjøres for å være trygg på at vesten fungerer som den skal.

Et par ting kan du sjekke selv, eller så kommer du innom en av våre butikker, så sjekker vi den for deg. Vi tar ingenting for å sjekke vesten, vi tar kun betalt for de delene du eventuelt må bytte.

Hvis du vil gjøre en rask sjekk hjemme, så gjør du følgende:

  • Åpne vesten på siden, enten ved å sprette borrelåsen eller glidelåsen.
  • Her finner du utløsermekanismen. Her ligger det en Co2 beholder, og 1 cellulose tablett.
  • Har du en svart cellulose tablett/sylinder, står det en utløpsdato på denne. Er den gått over må du ha ny. Har du en gjennomsiktig cellulose beholder (ofte eldre vester), er ikke denne like enkel å sjekke selv. Ta den gjerne inn til oss, men grunnregelen er at den skal byttes hvert 2. år.
  • På Co2 beholderen sjekker du at den er inntakt, og ikke er punktert. Vei også beholderen på en kjøkkenvekt for å se at den inneholder 33 gram Co2 (noen vester bruker større beholdere, men dette står forklart på beholderen). Formålet her er å se at den faktisk er full, og ikke har tapt innholdet over tid.
  • Sjekk også at selvutløseren er inntakt, og at den ikke henger og dingler. Gjør den det er det fort gjort at man blåser den opp ved et uhell, og da må man kjøpe ny patron.
  • Vær VELDIG nøye med å skru både Co2 patronen og cellulose tabletten GODT på plass i ettertid. Gjør man ikke det vil den ikke fungere som den skal. Eneste gangen undertegnede har sett en vest som ikke fungerte, var fordi noen ikke hadde skrudd den ordentlig på plass.

Er du i det minste tvil står vi uansett klare for å hjelpe deg :)

Så et lite tips til slutt. Hovedgrunnen til at vi bytter patroner på vester som kommer inn er fordi den ikke har vært lagret riktig.

Siden cellulose tabletten løser seg opp ved fukt, er den klassiske feilen å la den ligge i fuktige rom eller i båten. De fleste har nok opplevd å komme til en ferdig oppblåst vest i båten etter en natt ute.

Ta derfor alltid vestene med inn i et tørt rom, så slipper man å bytte patroner i unøde :)

Barne/Junior vester

Sist, og faktisk minst, er barnevestene. Her er vi fremdeles innenfor kategorien redningsvest, men vi velger å ta et eget avsnitt om disse.

Som med oppblåsbare redningsvester holder disse hodet over vannet, og er den eneste typen vi anbefaler frem til man er svømmedyktig.

Barnevester kommer i mange fasonger fra ulike leverandører, men alle har til felles at de har en krage, og er designet for å snu barnet.

Derfor er det ekstra viktig at man kjøper en vest som er innenfor kg som er anvist på vesten.

Barnet vil uansett flyte, men hvis man veier for mye/for lite vil man risikere at barnet ikke snus riktig.

Hvis du har noen spørsmål om vester, og hvis det er noe du lurer på som vi ikke svarte på her, er det bare å ta kontakt!

Hos oss finner du et stort utvalg vester til meget gode priser fra Helly Hansen, Musto og Regatta.

Som en stolt Arendalsbedrift ser vi det som et must at vi er best på vest!